Frem til 1855 var Braa Skovgård en fæstegård under Boller Gods. I 1855 købte Terkel Staaelsen gården som forblev i familiens eje frem til 1907. Der er ikke meget tilbage af de oprindelige bygninger. De sidste helt oprindelige dele var bindingsværket i “Tårnet”, som desværre til sidst var så dårligt, at det er blevet udskiftet.
Da justitsminister P. A. Alberti i starten af 1900-tallet var på tur i England, vendte han hjem med en god idé, som fik vidtrækkende konsekvenser for det lille samfund i Bjerre Herred. Idéen gik ud på at etablere en række opdragelsesanstalter for unge kriminelle, for det var tanken, at man kunne “afkriminalisere” de unge. I 1907 overtog staten gården og opførte hovedbygningen i “engelsk herregårdsstil” med to små sidefløje. På én og samme tid pompøs og praktisk. Fornemmelsen af herregård mærkes stadig i dag, når man ser sig om på gårdspladsen. Statens formål var at starte Bråskovgård Opdragelsesanstalt for “forbryderiske og forsømte drenge fra 16 til 21 år”. I 1912 opførte staten den lukkede afdeling som senere i folkemunde kom til at hedde Højskolen. En meget stor bygning i to afdelinger, Gammel Høj og Lille Høj. Bygningen brændte ned til grunden grundlovsdag 2015. Grundlaget for opførelsen af den lukkede afdeling var en straffelovsændring, der bevirkede at klientellet på Bråskovgård blev vanskeligere. I 1964 ændrede lovene sig igen og Bråskovgård skiftede status til behandlingshjem.
Omkring 1980 ønskede staten at afhænde stedet, og det blev solgt til den selvejende institution “Den sociale landsby Bråskovgård”. I årene 81 til 83 udlejedes bygningerne til vietnamesiske bådflygtninge, hvorefter efterskolen blev etableret.
Etableringen af tre nye elevfløje gav mulighed for kønsblandede fløje og repræsenterede en tiltrængt opdatering af boområderne.
Arresten (også kendt som “Højskolen”) rives delvist ned, knuses og bruges som bund til den nye ridehal, der stod færdig først i maj 2013.
Et nyt fysiklokale, hvor elever har været med i idéfasen, blev færdigt marts 2013.
Bisgård og Kvif får nyt tag i røde vingetegl.
Et nyt trappeforløb ned til spisesalen fra hovedtrappen.
Nye bade og toiletter på de to elevgange “Park” og “Nord”. Samlingssalen ombygges til et moderne musik-, foredrags- og samlingslokale.
Grundlovsdag 2015 nedbrændte resterne af Højskolen. Den meget smukke bygning stod heldigvis tom og ingen kom til skade. Brandens årsag er stadig ukendt. Efter lange forhandlinger med kommunen og Glud Museum blev det muligt for skolen at bruge forsikringspengene på ombygninger i de resterende bygninger. Det resulterede i nye lokaler til jagtlinjen, nye klasselokaler, en udendørs ridebane og 3 vinter luftefolde til Hestelinjen.